Methodes

Methodes

Tijdens de coaching en workshops kunnen wij gebruik maken van elementen uit verschillende methodes, oefeningen en therapievormen.

Mindfulness

Over het algemeen wordt onder mindfulness verstaan: bewust aanwezig zijn in het hier en nu, zonder oordelen. Het is een aandachtstraining waardoor je onder meer leert om bewust en alert te kunnen zijn in elk moment. En om objectiever te kunnen kijken naar gedachten, gevoelens en situaties. Mindfulness is een duizenden jaren oude methode uit het Boeddhisme, waarvan de uiteenlopende positieve effecten inmiddels ruim wetenschappelijk zijn onderbouwd.
Wij vinden het aspect genieten heel belangrijk bij mindfulness. Bewust aanwezig zijn in het hier en nu, én daar zoveel mogelijk van genieten. Hoe meer je kunt opgaan in de zintuigelijke ervaring van het moment, hoe minder gedachten je zult hebben. Dat is niet alleen heel fijn, het helpt goed tegen stress en je krijgt er energie van. Genieten past natuurlijk niet in elke situatie, probeer dan te observeren zónder oordelen.

Meditatie

Meditatie wordt wereldwijd al duizenden jaren met verschillende uitgangspunten beoefend in uiteenlopende religies. Er zijn verschillende definities van meditatie. In ieder geval is het een manier om de geest tot rust te brengen. Het is net als mindfulness een methode die je leert om meer in het nu te leven en objectiever te kunnen kijken naar wat zich binnen en buiten jezelf afspeelt. Je kunt het gebruiken om te ontspannen, om nieuwe inspiratie te krijgen of bijvoorbeeld meer focus en energie. Er zijn veel verschillende meditatie technieken. Je kunt bijvoorbeeld mediteren op een mindful manier, waarbij je observeert wat zich in je lichaam en geest afspeelt. Je kunt een beeld visualiseren waar je je op concentreert, je kunt mediteren op een klank, een woord, je ademhaling, enz. Voor veel mensen is de drempel om te gaan mediteren te hoog, vanwege gebrek aan tijd en innerlijke rust. Terwijl onze ervaring is dat je met regelmatig een paar minuten of zelfs een aantal seconden mediteren al veel kunt bereiken.

Visualisatie

Met visualisatie bedoelen we dat je je in gedachten iets zo levendig mogelijk voorstelt. Daarbij maak je zoveel mogelijk gebruik van al je zintuigen. Je kunt je bijvoorbeeld voorstellen dat je een appel eet. Daarbij probeer je te ervaren hoe de appel eruit ziet, smaakt, ruikt, voelt en hoe het klinkt als je in de appel bijt. Visualisatie kan voor verschillende doeleinden worden ingezet, zoals: ontspanning, energie opladen, nieuwe inzichten krijgen of je gemoedstoestand veranderen.

Geleide meditatie

Tijdens een geleide meditatie ga je liggen of zitten met je ogen dicht. Eenvoudig gezegd luister je naar een verhaal waardoor je ontspant en gedachten gemakkelijker kunt loslaten. Afhankelijk van het soort geleide meditatie kun je bijvoorbeeld ook nieuwe energie of verrassende inzichten krijgen. Zie ZQ dreamscape.

Hypnotherapie

Methodes uit hypnotherapie die wij onder andere kunnen toepassen zijn PI (passieve imaginatie) en AI (actieve imaginatie). Dit is vergelijkbaar met geleide meditatie. Je luistert naar een op jou, of een specifieke vraagstelling, toegespitst verhaal. Met als doel oorzaken opsporen, oplossingen vinden of inzichten krijgen, waar je niet bij kunt komen met je rationele denken. Met een PI is de ontspanning dieper dan bij geleide meditatie, en je krijgt gemakkelijker toegang tot je gevoel en je onderbewuste. Je aandacht is meer naar binnengericht en vergelijkbaar met dagdromen. Deze toestand noem je een lichte trance, waarbij je bij bewustzijn blijft en controle over jezelf houdt.
Bij een AI is er binnen het verhaal dat wordt verteld meer ruimte voor eigen invulling. Onze ervaring is dat mensen bijzonder enthousiast zijn over het effect van passieve en actieve imaginaties. Vaak voelen ze zich daarna opgefrist, vol energie en verbaasd over de nieuwe inzichten die ze hebben gekregen.

Transactionele analyse

Transactionele Analyse (TA) onderzoekt de communicatie tussen mensen en de daaronder liggende overtuigingen en patronen. Daarbij richt TA zich op de onderlinge samenhang van externe en interne processen. Via deze theorie kunnen we gaan begrijpen hoe mensen functioneren en communiceren en hoe zij hun persoonlijkheid uitdrukken in hun gedrag, gedachten en gevoelens.
De TA gaat ervan uit dat ervaringen in de vroege levensjaren ervoor zorgen dat een mens conclusies trekt over zichzelf en zijn omgeving. Deze positieve of negatieve conclusies zijn van invloed op de kwaliteit van de verdere levensloop.

Integratieve psychotherapie

De mens functioneert als een eenheid van lichaam, emoties, denken, voelen, gedrag, sociale en spirituele kanten. Het evenwicht van dit complexe geheel kan gemakkelijk uit balans raken. Bijvoorbeeld door stress, ziekte, overbelasting of onopgeloste conflicten. Ieder mens beschikt echter over een natuurlijk vermogen tot verandering, heelwording en groei. Integratieve psychotherapie begeleidt en ondersteunt in dit proces. Het activeert het genezingsproces op bewust en onbewust niveau. De therapie heeft als uitgangspunt dat de cliënt de oplossing voor zijn/ haar probleem al in zich draagt en zelf een actieve rol inneemt tijdens het traject.

NLP

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) bestudeert de patronen die ontstaan door de interactie in het brein (‘neuro’), de taal (linguïstiek) en het lichaam. Onze ervaringen zijn altijd gekleurd door onze filters, oftewel we zien een gebeurtenis volgens ons ´wereldmodel´, ontwikkeld vanuit onze opvoeding, ervaringen, waarden en normen. Dat maakt dat door de één een gebeurtenis heel anders ervaren wordt dan door de ander. We hebben allerlei strategieën ontwikkeld om succesvol en ook minder succesvol te handelen. Programmeren staat voor de mogelijkheid om deze strategieën te veranderen zodat ons handelen succesvoller wordt.

Transpersoonlijke therapie

Transpersoonlijk betekent ‘boven de persoonlijkheid uitstijgend’. Deze benadering richt zich op heelwording en gaat ervan uit dat al onze ervaringen deel uitmaken van een grotere werkelijkheid. Door al onze ervaringen – zowel de positieve als de negatieve – in een breder perspectief te plaatsen, kan inzicht worden verkregen in de diepere betekenis ervan. Dan zijn problemen niet alleen maar de lastige situaties waar we vanaf willen maar ook mogelijkheden voor groei en ontwikkeling.

RET

Volgens de RET (Rationeel-Emotieve Therapie) zijn het niet gebeurtenissen op zich die ons van streek kunnen maken. Het komt voornamelijk door onze gedachten over gebeurtenissen dat we last krijgen van negatieve gevoelens die ons in de weg zitten. RET is een methode om ongewenst gedrag of emoties van jezelf, om te buigen naar meer effectief gedrag of effectievere emoties.